Dreptul de munca – Arbeitserlaubnis

descărcare (3)Cetatenii romani au nevoie de permis de munca in Germania!

Orice cetătean străin care intentionează să desfasoare o activitate salariată in Germania are nevoie de permis de muncă.
Acest lucru este valabil doar pentru cei care desfasoara o activitate salariata producatoare de venituri, persoanele fizice autorizate (Selbstständige) isi pot desfasura activitatea in Germania in anumite domenii fara sa aiba nevoie de permis de munca ci doar de o inregistrare ca Selbstständige la serviciul competent local Gewerbeamt.
Permisul de munca trebuie cerut inainte de inceperea activitatii.
Nu necesita permis de munca:

• strainii care detin o permisiune de sedere nelimitata pe teritoriul Germaniei;
• rudele de gradul 1 ale unor angajati în Germania şi care locuiesc impreună cu aceştia;
• persoanele din conducerea unor Societati Comerciale Straine sau internationale, care desfasoara o activitate de conducere a societatilor pe teritoriul Germaniei, pe o perioada maxima de 5 ani;
• persoanele care desfasoara o activitate al carei scop nu este obtinerea de venituri, ci au scopuri caritative sau religioase;
• soferii angajati ai unor companii de transport international de marfuri sau persoane;
• echipajele navelor si aeronavelor care isi desfasoara activitatea pentru o societate comerciala straina;
• muncitorii si angajatii, angajati ai unor angajatori straini, si care pastrandu-si domicilul stabil in strainatate, presteaza in Germania activitati de montare, intretinere sau reparatii a unor masini sau unelte care au fost livrate in Germania, si a caror activitate nu depaseste o perioada de 3 luni;
• persoanele care desfasoara o activitate artistica sau sportiva, pentru maxim 3 luni, in conditiile in care au domiciliul stabil in strainatate, precum si sportivii profesionisti, cu acordul forurilor sportive competente;
• persoane care desfasoara o activitate in cadrul unor Universitati sau Institutii de cercetari publice sau private;
• studenti ai Institutiilor de Invatamant superior in cazul unor activitati provizorii sau de vacanta, in cadrul schimburilor internationale de stundenti pe o perioada de maxim 3 luni, precum si studentii care desfasoare o activitate de practica de maxim 6 luni in cadrul schimburilor internationale de studenti;
• persoanele care-si desfasoara activitatea in cadrul instituiilor consulare sau diplomatice, inclusiv angajatii privati ai acestor instituii sau persoane;
• ziaristii si corespondentii de presa ce-si desfasoara activitatea pentru un angajator strain;
• personalul NATO;
• angajatii unor societati straine care-si desfasoara activiatea in interiorul Germaniei, daca-si pastreaza domiciliul stabil in strainatate, pentru o activitate in Germania de maxim 3 luni;
• tineri intre 16-27 ani, in cadrul unor proiecte finantate si organizate de UE, cu acordul Serviciului federal al fortelor de munca;
• angajatii in baza unor conventii interstatale;
• angajatii cu o calificare superioare conform legislatiei in vigoare, sau cu acordul Serviciului fortelor de munca.
Pentru mai multe informatii si pentru solicitarea permisului de munca puteti apela cu incredere la echipa noastra.